112

Adevarat vid de autoritate pe strazi

  • logomytex.png
 

Asa cum v-am prezentat in ziarul nostru de ieri, in municipiul Brasov, dar si in judet, exista, la ora actuala, o situatie inacceptabila pentru cetateni, respectiv faptul ca de pastrarea linistii si ordinii publice nu se mai ocupa decat un numar foarte mic de forte. Cum era de asteptat, aceasta conjunctura a generat o crestere, desi nu alarmanta, a numarului de infractiuni comise in spatiul public, producand o stare de pericol si, mai ales, de nesiguranta in randul cetatenilor. Concret, in aceasta perioada exista un context extrem de nefavorabil, produs de lipsa oamenilor care sa patruleze pe strazi, care sa combata comiterea unor fapte antisociale si care sa creasca nivelul de incredere in institutiile statului. Materialul publicat ieri de ziarul nostru pe aceasta tema a generat o serie intreaga de reactii, aproape toata lumea fiind de acord ca, din punct de vedere al numarului de oameni de ordine care patruleaza pe strazi, situatia nu este deloc roza. De punctat ca noi nu am acuzat, cel putin deocamdata, ca fortele existente la ora actuala in trafic nu isi fac datoria, insa subtirimea lor este evidenta.
Si eu as vrea sa fie mai multi
In cursul zilei de ieri am solicitat un punct de vedere inspectorului sef al IPJ Brasov, comisarul sef Constantin Arisanu, care a precizat ca si eu as vrea sa fie mai multi politisti in patrulare pe strazi. Noi am pus cat am putut accent pe siguranta cetateanului, mai ales cand se afla in spatiul public, dar trebuie si sa recunoastem ca, deocamdata, nu avem un numar suficient de politisti. Strategia de ordine publica a Politiei vizeaza reducerea faptelor comise pe strazi, mai ales a numarului celor comise cu violenta. Eu pot spune chiar ca acestea sunt pe o panta descendenta. Ne-am confruntat cu multe asemenea infractiuni in ultima perioada si le-am rezolvat. Am prins o multime de infractori, astfel ca, in ciuda anumitor lipsuri, nu cred ca se poate vorbi de o situatie alarmanta in privinta linistii si ordinii publice .
Jandarmii nu mai au misiuni de mentinere a linistii
O data cu intrarea in vigoare, de la data de 13 martie 2005, a Legii 550/2004, care stabileste activitatea Jandarmeriei si structura de organizare, jandarmii nu mai au misiuni de mentinere a linistii si ordinii publice in marile orase si in localitati importante. Singura structura din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane care mai desfasoara astfel de activitati este Jandarmeria Montana, insa doar in anumite segmente, cum ar fi traseele montane si zonele turistice. Prin lege, militarii executa doar misiuni de asigurare a ordinii publice la mitinguri, greve, pichetari, procesiuni, demonstratii si manifestari cultural-sportive, precum si restabilirea ordinii publice atunci cand aceasta a fost tulburata prin orice fel de actiuni sau fapte care contravin legilor in vigoare. Cu toate acestea, pe baza unor protocoale intre Inspectoratul de Politie al Judetului si Inspectoratul de Jandarmi Judetean, avand la baza un plan de masuri, insa doar temporar, militarii pot participa alaturi de politisti la actiuni de mentinere a ordinii publice, in special la cele in care exista un grad mare de risc , ne-a declarat inspectorul sef al IJJ, general de brigada Eugen Pop. Acestea sunt, in special, raziile prin diverse locatii cu aglomerari de persoane. Altfel, IJJ mai desfasoara, la solicitarea Ocolului Silvic si a RAT, misiuni de asigurare a ordinii publice si de sprijin al organelor cu competenta de control. In prezent, mai exista la nivelul judetului doar cinci asa-zise posturi de jandarmi, care nu mai au rolul avut anterior aparitiei Legii 550/2004, respectiv la Sacele, Rupea, Vulcan, Voila si Parau, si care participa la misiuni de ordine publica cu alte structuri. La nivelul municipiului Brasov, in prezent, nici un jandarm, dintre cei 120 de sergenti angajati cu contract, nu se afla cuprins in actiuni de patrulare.
Gardienii publici sunt inlocuiti
Potrivit spuselor comandantului Corpului Gardienilor Publici, Ioan Chiran, in municipiul Brasov, gardienii publici nu mai au atributii pe linie de ordine publica. De la data de 1 aprilie a acestui an, detasamentul specializat, cu care anterior am avut un contract cu Primaria, a fost inlocuit, in temeiul legii, de forte ale Politiei Comunitare. In prezent, mai avem in tot judetul circa 300 de gardieni publici, care au doar atributiuni de paza la obiective. Mai exista doar un numar neinsemnat de lucratori cu misiuni pe linie de ordine publica, acestia fiind in judet, la nivelul Consiliilor Locale, dar si de acolo vom fi nevoiti sa-i scoatem in momentul in care se vor infiinta structuri de Politie Comunitara .
Am functionat cu 40% din personalul necesar
Tot in privinta starii de siguranta a cetatenilor in spatiul public, directorul executiv al Politiei Comunitare Brasov, Eugen Aldea, ne-a declarat ieri ca este adevarat ca intre desfiintarea Corpului Gardienilor si inceperea functionarii institutiei noastre a existat o perioada in care efectivele cu atributiuni in pastrarea linistii si ordinii de pe strada sunt mai putin numeroase. Pentru ca Legea functionarilor publici nu ne-a permis sa scoatem decat la inceputul acestei luni cele 112 functii de ordine, in ultima perioada am fost nevoiti sa nu putem functiona decat cu aproximativ 40% din efectivele necesare, acestea avand statut de personal contractual. Pana in momentul de fata, au fost incadrate 70 de persoane, insa circa 30 provin din randul personalului contractual, astfel ca vom fi nevoiti sa organizam alt concurs pentru ocuparea tuturor posturilor. Intentionam ca, incepand cu data de 1 iulie, sa facem utile doua sau trei dintre cele patru Birouri de ordine publica din municipiu, prioritare fiind cele din centrul orasului, din cartierele Bartolomeu si Astra. Prezinta o mare importanta pentru noi si Biroul ce se va ocupa de cartierele Tractorul, Craiter si Triaj, insa acolo, deocamdata, nu avem un spatiu unde sa ne desfasuram activitatea. Credem ca, dupa ce vom iesi efectiv in strada cu oamenii din aceste structuri, impreuna cu Politia si Jandarmeria vom reusi sa asiguram un climat de liniste la un standard mai ridicat .Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button